Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας σπουδών για τη λήψη πτυχίου για εγγραφές έως το ακαδ. έτος 2006-2007

Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας σπουδών για τη λήψη πτυχίου για εγγραφές έως το ακαδ. έτος 2006-2007

Αρ. Πρωτ. 23721/29.09.2011

Προς Υπουργό:

-  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε ξεχωριστό ανώτατο χρόνο διάρκειας σπουδών για τη λήψη του πτυχίου από τους φοιτητές ή σπουδαστές, τα 5 επιπλέον ακαδημαϊκά έτη. Για τη λήψη πτυχίου, λοιπόν, απαιτούνται 5 επιπλέον ακαδημαϊκά έτη από τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού εξαμήνων, που απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου, ενώ για όσους κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου είχαν ήδη συμπληρώσει τον παραπάνω ελάχιστο αριθμό εξαμήνων, η ανώτατη διάρκεια σπουδών καθορίστηκε μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012.

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι η προσαύξηση των 5 επιπλέον ετών καθορίστηκε χωρίς κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση των φοιτητών, σπουδαστών και των οικογενειών τους, αλλά ούτε και ο βαθμός δυσκολίας για την απόκτηση του πτυχίου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια αρκετοί φοιτητές να διαγραφούν από τα ΑΕΙ, παρά τις επίπονες προσπάθειες για να λάβουν το πτυχίο τους, καθώς οφείλουν ελάχιστα μόνο μαθήματα. Η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και εκ νέου επιβαρύνσεις σε πολλές οικογένειες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, που θα επιμηκύνεται από 5 σε 7 επιπλέον ακαδημαϊκά έτη η ανώτατη διάρκεια σπουδών, με την παράλληλη δυνατότητα των ΑΕΙ να παρατείνουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις για 1 επιπλέον έτος την παραπάνω προθεσμία;

Απάντηση Υπουργείου